Thursday, February 1, 2007

Wat is digitale televisie?

Digitale televisie is een vorm van televisie waarbij het signaal digitaal wordt uitgezonden. Kabelbedrijven zenden tegenwoordig behalve een analoog signaal ook digitale signalen uit. Digitale signalen kunnen kwalitatief beter beeld en geluid doorgeven. Digitale tv, waar ook HDTV onder valt, komt het best tot zijn recht op een lcd televisie, een plasma scherm of andere, veelal platte, schermen.
Net als ooit bij mobiele telefonie zal het analoge netwerk uiteindelijk uit gaan en zullen de signalen louter digitaal worden aangeleverd. Naar verwachting zal het analoge signaal ergens tussen 2010 en 2015 worden uitgezet. Tot die tijd ontvangen 'digitale huishoudens' zowel het analoge als het digitale signaal.
Digitale televisie werd in Nederland geintroduceerd door het bedrijf Mediakabel. Kabelbedrijven experimenteerden met deze nieuwe vorm van televisie via het product MrZap. Belangstellende consumenten konden daar een abonnement nemen. Mediakabel werd begin oktober 2005 geliquideerd door de aandeelhouders, een groep kabelexploitanten. De kabelbedrijven legden eigen digitale tv-netwerken aan en zenden daar nu op uit.
Andere bedrijven die digitale televisie uitzenden zijn telecomaanbieders als KPN en Versatel en, traditioneel, ook het satellietbedrijf Canal Digitaal. Telecomaanbieders en kabelbedrijven combineren hun tv-aanbod met internettoegang en telefonie. Dat heet 'triple play'. (zie ook: 'Wat is internetbellen/VoIP?')
Digitale televisie wordt in technische termen DVB genoemd, kort voor Digital Video Broadcast. DAB staat in dezelfde context voor Digital Audio Broadcast, digitale radio. Digitale radio is in Nederland nog niet commercieel verkrijgbaar.

Wat heb ik ervoor nodig?
Digitale televisie is toegankelijk. Het is beschikbaar voor iedereen in Nederland. Om digitale televisie te kijken heb je nodig:
een televisie - iedere televisie van 25 jaar of jonger kan digitale tv-beelden tonen.
een decoder - een decoder, ook wel: set top box, zet het digitale tv-signaal om naar een signaal dat de televisie kan laten zien.
een abonnement - bij een kabelbedrijf moet je specifiek aangeven een abonnement op digitale televisie te willen. Telecom- of satellietbedrijven bieden geen analoge tv-beelden en maken het onderscheid analoog-digitaal dus niet.
een smart card - een kaartje dat in de decoder hoort. De smart card is zo groot als een bankpasje. Het kaartje bevat informatie over welke zenders je wel en niet mag zien. Het weet welk abonnement je hebt.
een satellietontvanger - degene die digitale televisie kijken via satellietbedrijf Canal Digitaal hebben bovendien een schotelantenne nodig.
Een decoder kan met slechts 1 televisie worden verbonden. Het is niet mogelijk om een signaal met een splitter te verdelen over meerdere televisieapparaten. Bij analoge televisie kan dat wel. Huishoudens met meerdere televisies hebben meerdere decoders nodig. Een andere optie is 1 televisie te verbinden met de decoder en op de andere televisies het analoge signaal te ontvangen.
Er komen ook decoders op de markt met een ingebouwde harde schijf. Daar op kun je tientallen uren televisie opnemen. Die beelden zijn later terug te kijken. Bovendien is het door die harde schijven mogelijk een live televisieuitzending te pauzeren en later weer te hervatten. Opnemen op de ene zender en kijken naar een andere zender is met zo'n decoder alleen mogelijk als er twee tuners in de set top box zitten.

Is digitaal duurder dan analoog?
Ja en nee.
Nee, omdat het basispakket voor digitale televisie even duur is het als het basispakket analoge televisie. Hoe meer uitbreidingen op het basispakket digitale tv, hoe hoger het maandbedrag.
Ja, omdat je een decoder aan moet schaffen om de digitale signalen te kunnen ontvangen. De nuance daarbij is, dat decoders wel eens gratis worden weggegeven als je een nieuwe televisie koopt. En sommige tv-exploitanten geven de decoders weg om klanten ertoe over te halen 'digitaal te kijken'.

Wat is er nu en straks op televisie?
Bij digitale televisie wordt samen met de beelden ook informatie meegestuurd over wat er nu en straks op televisie is. Die module wordt EPG genoemd, een Elektronische Programmagids. De EPG is met de afstandsbediening te bedienen via het tv-scherm. Je kunt achtergrondinformatie over een programma opvragen, maar ook zien wat er nu en straks wordt uitgezonden op welk kanaal. Bovendien is het mogelijk programmainformatie op te vragen naar genre, bijvoorbeeld soaps of spelletjesprogramma's.
De website TVgids.nl weet van meer dan 60 binnen- en buitenlandse zenders wat er nu en straks te zien is. Het programmaoverzicht kan ook per dag, of dagdeel vertellen wat vandaag, morgen en overmorgen uitgezonden wordt. Ook de Publieke Omroep heeft een programmagids op internet, op gids.omroep.nl.
Als de EPG of TVgids.nl niet voldoende informatie bieden, surf dan naar de website van de betreffende zender voor een programmaoverzicht.
Op Nederland4.nl staat het programmaoverzicht van de digitale themakanalen van de Publieke Omroep.

No comments: