Thursday, February 1, 2007

RSS maken en lezen

RSS maken en lezen
Met de groei van het aantal weblogs is ook het gebruik van RSS toegenomen. Weblogs worden in de regel bijgehouden met speciaal ontwikkelde publicatiesoftware. Dit soort software (bijvoorbeeld Blogger, Movable Type, Pivot en Radio Userland) genereert naast de reguliere HTML-output ook vrij eenvoudig, of zelfs automatisch, een RSS-output.
RSS-bestanden worden in de regel gegenereerd door de publicatiesoftware van degene die een website onderhoudt. Deze vorm van publiceren is niet eerder voorbehouden aan webloggers. Ook grote webuitgaven als News.com, Washington Post en Slashdot spugen hun kopij behalve in HTML ook in RSS uit. En ook diensten als Flickr.com, de discussiefora van eBay en advertentiessites als Speurders.nl en Marktplaats.nl bieden vele honderden RSS-feeds.
Om RSS-bestanden te lezen is aparte software nodig. RSS-lezers zijn er in vele soorten en smaken, betaald en niet betaald, voor Linux, Macintosh en Windows. Met sommigen kunnen louter RSS-feeds gelezen worden, met anderen kan ook geblogd worden en kunnen Usenet-groepen gebruikt worden. Een kleine greep uit het aanbod.
Awasu (Windows; gratis)
AmphetaDesk (Linux, Mac, Windows; gratis)
Bloglines (webgebaseerd, gratis)
Bottomfeeder (Linux, Mac, Unix, Windows; gratis)
Bommie (webgebaseerd, gratis)
NetNewsWire (Mac; tijdelijk gratis)
NewzCrawler (Windows; betaald)
Feed Demon (Windows; betaald)
Raggle (Linux, Unix; gratis, via terminal)
RSSReader.nl (Windows; gratis)
Snownews (Linux, Unix; gratis, via terminal)
Syndirella (Windows; gratis)
Meer RSS-lezers
Het aantal sites dat zijn kopij in syndicatie brengt via RSS is immens en groeiend. Er is een aantal websites dat optreedt als gids en gecategoriseerde overzichten biedt van bestaande en in ontwikkelingen zijnde RSS-bestanden. Een aantal van die portalen zijn: Syndic8, NewsIsFree en Moreover.

No comments: