Thursday, February 1, 2007

Hoe weet ik of een site een RSS-feed heeft?

RSS feeds zijn over het algemeen te herkennen aan de aanwezigheid van een rechthoekig, oranje blokje met daarin de witte letters XML ( ) of een blauw blokje met de tekst RDF ( ). Andere mogelijkheden zijn louter tekstuele verwijzingen in bewoordingen als RSS, RDF en XML, al dan niet in combinatie met de term 'syndicatie'. Deze tekst of afbeelding is met een hyperlink verbonden met de RSS-feed. Het internetadres van de RSS-feed kan simpelweg gekopieerd worden door op de rechter muisknop te klikken, gevolgd door het commando 'Kopieren'. De link moet vervolgens in de RSS-lezers 'geplakt' worden.
RSS-lezers als NewzCrawler en Syndirella herkennen tijdens een surftocht automatisch of een website al dan niet beschikt over een RSS-output. Althans, als het RSS-leesprogramma en de Autodiscovery-optie aan staan. De aanwezigheid van de RSS-feed wordt gemeldt aan de computergebruiker en deze bepaalt of de feed al dan niet aan het programma toegevoegd mag worden.
De browsers Internet Explorer 7, Mozilla Firefox en Apple Safari tonen naast het internetadres van de bezochte site een icoon waaraan je kunt zien of er een RSS-feed beschikbaar is. Klik het icoon en de browser vraagt vanzelf of hij er een abonnement op moet nemen.
Is mijn RSS-feed goed te lezen? Een RSS-validator controleert of een RSS-feed goed opgemaakt en te lezen is. De validator controleert of de feed aan de gestelde standaarden voldoet en geeft, eventueel, suggesties voor verbetering.

No comments: