Thursday, February 1, 2007

Verdienen met je site

Idereen met een persoonlijke website of weblog, kan met advertenties wat bijverdienen, zonder er veel voor te doen. Mensen die in de weekend- en avonduren een website bijhouden als hobby kunnen met enige inspanning het maandelijkse ADSL- of kabelinternetabonnement teruverdienen en de eventuele kosten van hun .nl of .com domein. Door een deel van paginaruimte beschikbaar te stellen aan advertentie-exploitanten kan de hobby ineens een leuke bijverdiensten opleveren.
Google realiseerde over het jaar 2005 een omzet van ruim 6 miljard dollar. Waar komen die miljarden vandaan? Van advertenties. Op geraffineerde wijze plaatst het bedrijf rechts naast iedere pagina met zoekresultaten een blok met tekstadvertenties. Iedere keer dat een internetter op die advertentielinks klikt, ontvangt Google een paar centen of dollars en krijgt de adverteerder er een potentiële klant bij. Het is echter amper bekend dat iederéén op deze manier via Google geld kan verdienen.
Andere bedrijven met dit soort partnerprogramma’s zijn Daisycon.nl, eBay.nl, M4N.nl, Marktplaats.nl, Tradedoubler.com en Zanox.nl. Het is gebruikelijk dat geld pas wordt uitgekeerd als de sitebeheerder een bepaalde minimumhoeveelheid geld heeft verdiend, bijvoorbeeld een bedrag van 25 of 100 euro.
Iedereen kan dus geld verdienen op internet. Echter, snel veel geld verdienen is voor weinigen weggelegd. Advertenties uit genoemde partnerprogramma’s leveren het gros van de deelnemers maar enkele euro’s per maand op.
Er is één basisregel voor internetadvertenties: hoe meer bezoekers de site trekt, hoe hoger de omzet. Sites met veel bezoekers hebben één ding gemeen: ze bieden uniek materiaal, dat bestaat uit tekst of foto’s.
Om met advertenties geld te verdienen is het dus zaak een gespecialiseerde site te hebben. In de praktijk blijkt dat tijdloze handleidingen en documentair tekst- en beeldmateriaal goed scoren.
Een pagina met uitleg over RSS of digitale televisie zet maandelijks voor zo’n 20 dollar om. Themasites over populaire onderwerpen, bijvoorbeeld barbecuen of kamperen in Zuid-Europa, zijn vaak op voorhand verzekerd van een aanzienlijke stroom bezoekers; dus omzet.
In uitzonderlijke gevallen ontwikkelen weblogs zich tot dermate goed renderende uitgaven dat grote uitgevers belangen nemen in de sites.

No comments: