Thursday, February 1, 2007

RSS-feeds doorzoeken

Net zoals Google en Ilse webpagina's doorzoekbaar maken, bestaan er ook zoekmachines die RSS-feeds doorzoekbaar maken. Sitebeheerders hoeven slechts eenmalig het adres van hun RSS-feed aan te melden bij deze zoekmachines. Vervolgens indexeren de zoekmachines alle nieuwe berichten die via die feed verschijnen en maken ze doorzoekbaar.
Hieronder volgt een opsomming van een aantal RSS-zoekmachines:
Technorati.com - maakt ook indien gewenst RSS-feeds van zoekresultaten: watch lists
Feedster.com
Blogdigger.com
IceRocket.com
Feeder.nl - Nederlandse RSS-nieuwszoekmachine
Bloglog.nl - Nederlands, doorzoekt weblogs
Newslog.nl - Nederlands, doorzoekt nieuwssites
Daypop.com - doorzoekt buitenlandse en Nederlands nieuwssites en weblogs
Blogpulse.com - signaleert hoe vaak welke woorden op weblogs verschijnen, voor trendonderzoek

Maar, wat heb ik er aan?
Webkopij lezen via een RSS-lezer bespaart de internetter surf- en zoektijd. De programma's zijn bedoeld voor internetters die snel en gericht op de hoogte willen komen van het actuele aanbod in hun interessegebied op internet.
RSS wordt veel toegepast bij websites die frequent worden bijgewerkt, nieuwssites, community sites en weblogs. Maar ook hebben sites als Marktplaats.nl en Speurders.nl onderaan iedere rubriek een logo die naar het RSS-adres van de betreffende rubriek verwijst. Handig voor als je van alle nieuwe advertenties direct op de hoogte wilt komen.
Tegenwoordig kun je je ook abonneren op de fotostromen van bekenden op fotoboekdiensten zoals Flickr, videosites als YouTube.com en audio- en videoproducties die op weblogs verschijnen. Die laatsten worden ook wel aangeduid met de termen podcast en vodcast.
Hieronder de RSS-abonneermodule in Apples mediaspeler iTunes, zowel om RSS-abonnementen op audio- als videoseries te nemen:
(schermafbeelding iTunes)De XML-toepassing kan eigenlijk worden gebruikt voor ieder soort informatie die op metaniveau geaggregeerd moet worden. In zijn boek 'De wereld van het World Wide Web' geeft World Wide Web-uitvinder Tim Berners-Lee een voorbeeld waarbij in principe niet-koppelbare belastingsystemen toch informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Ook bespreekt hij een voorbeeld waarbij iemand graag een gele auto zou willen kopen maar geen webdiensten kan vinden met een actueel assortiment van zijn interesse. Mits opgemaakt in het juiste XML-schema kan dit soort vraag en aanbod ook via RSS samen worden gebracht

No comments: