Thursday, February 1, 2007

Kranten vinden ondanks landkaarten de weg niet op het


Het Algemeen Dagblad is lange tijd geroemd om de infographics die de krant gebruikte ter illustratie bij zijn verhalen. Maar de mogelijkheden die de animatietechniek Flash biedt, worden nu door geen van de Nederlandse kranten gebruikt om duiding en achtergrond te geven in hun webedities.
Met landkaarten, zoals die van Google Maps, kunnen webuitgaven eenvoudig grote hoeveelheden informatie helder ontsluiten. Een Nederlandse database die zich bij uitstek leent om geplot te worden op een landkaartsite is die met de schoolprestaties, zoals jaarlijks onderzocht door dagblad Trouw. Die data worden nu als PDF-bestanden ontsloten via de site van Trouw, een ongebruiksvriendelijke interface. Ook de resultaten van de landelijke onderzoeken die het Algemeen Dagblad regelmatig houdt, zijn uitstekend weer te geven op een digitale landkaart.


Google Maps

Verscheidene nationale en internationale internetbedrijven bieden sinds enige tijd diensten aan waarbij sitebezoekers plattegronden en satellietbeelden van nagenoeg alle grote steden in de wereld tot in detail kunnen bekijken. In Nederland is Lokatienet daar een voorbeeld van. In de Verenigde Staten zijn dat onder meer Google en Microsoft, met respectievelijk Google Maps en Windows Live Local.
Google biedt programmeurs als één van de weinigen een extraatje. Het zoek- annex advertentiebedrijf biedt externe ontwikkelaars de optie om hun eigen informatie op de landkaarten te plotten. Dat kan via een gratis te gebruiken zogeheten API. Het maakt niet uit wat voor soort informatie men op de landkaarten wil plotten. Het kunnen foto's zijn, maar ook verkeersinformatie of nieuwsberichten. Bezoekers van sites die daarvan gebruikmaken, kunnen tot op straatniveau actuele informatie en achtergronden tot zich nemen.
Het weblog Google Maps Mania beschrijft aan de lopende band nieuwe initiatieven van ontwikkelaars, particulieren en professionals, die landkaarten verrijken met nuttige informatie.


Wat kunnen Maps?

Een simpel Nederlands voorbeeld van het nut van dit soort landkaarten is te zien op huizensite Funda.nl. Een woningzoeker die een mogelijk interessant huis ziet, kan via het tabblad 'kaart' zien waar het object zich geografisch gezien bevindt. Funda plot een icoon van het object op de kaart aan de hand van de lengte- en breedtegraad. eBay Nederland past een vergelijkbare techniek toe bij zijn proeftuintje Marktkijker.nl. Marktkijker is een zoekmachine die put uit de informatie van zowel veilingsite eBay.nl als Marktplaats.nl. Gebruikers van de zoekmachine kunnen ervoor kiezen om de zoekresultaten te tonen op de kaart van Nederland, geen tekst dus maar een infographic. Dat biedt overzicht in één oogopslag. Concurrent Speurders.nl biedt een vergelijkbare optie, maar gaat behoedzaam om met de privacy van zijn klanten.


No comments: